fbpx

    Reklámok a YouTube-on


    Lehetséges megoldások, ötletelés.

    A YouTube reklámokat többé nem lehet DNS alapon szűrni, mivel a reklámokat ugyan arról a domain-ről tolják ki a felhasználónak ahonnan a videót is. Ennek az a következménye, ha a reklámot "küldő" oldalt letiltanánk, letiltanánk magát a videót is az oldalon, tehát se reklám se videó.

    Megoldások

    1) Csomag alapú szűrés (nem tartom jónak): Érthetően megfoglamazva ez azt jelenti, hogy a szervert felruházzuk olyan képességgel, amellyel bele tud nézni az általatok meglátogatott oldalak forráskódjába és ki tudja szedni belőle a reklámot. Ez felvet több adatvédelmi problémát is számomra, ugyebár eleve nem tartom jó ötletnek egy ilyen képességet lefelejeszteni egy gépnek, még ha jó célt is szolgál. Miért is? Ha képes kiszűrni a reklámot, egyúttal képes lesz bármilyen tartalmat belerakni az oldalba, továbbá képes lenne megnézni milyen oldalakat nézel meg. Ez az egész HTTPS-en persze eleve nem is működik, mivel az titkosítottan küld mindent. Egy szó mint száz: Ez nem jó ötlet.

    2) Marad a DNS alapú szűrés, és igyekszünk minél jobb százalékban elkapni ezeket a reklámokat. Jelenleg a YouTube még nem teljesen át állt az új rendszerre, de a reklámok csupán ~20%-át tudjuk jelenleg elkapni, ami elég csekély, ennél már csak rosszabb lesz ha nem fejlesztünk rajta. Erre is van pár lehetőség, méghozza az oldal forrásának elemzése, és lekérdezni az adott szervereket és reverse DNS-eiket. Ez viszont azt jelenti, hogy az én T-s internetem esetében itt Csongrád megyében jó lesz, azonban akiket más YouTube szerver szolgál ki nem lesz jó, tehát ők reklámot fognak látni. A cél itt az lenne, hogy összegyűjtsünk tőletek minél több YouTube reklám domain nevet amiket le tudunk tiltani. Előbb utóbb egy elég jó százalékban el fogjuk tudni kapni a reklámokat (majd 100%-ban), azonban 100% sosem lesz, ezen ne reménykedjetek. Új szervert akármikor hadrendbe állíthat a Google. (Van nekik bőven :D )